torsdag 25 juli 2013

Hallon-brownie tårta

Gjorde gallupp på jobb om vad jag skulle göra tills fredagen, då det är sista dagen före semestern. Jepp äntligen blir det dags för SEMESTER!!! Det kom direkt svar den där "jordgubbs-hallon-choklad-grejen" så det var väl bara att lyda :).


Receptet kommer från boken Lomelinos tårtor, Linda har två alldeles underbara bloggar: Call me cupcake och Linda Lomelino

Brownie botten:
225 g smör
200 g mörkchoklad
3 dl muscavado socker
1 1/2 dl socker
4 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver


Smält smöret och chokladen, låt svalna något. Vispa socker och ägg pösigt. Blanda torra ingredienserna ihop. Blanda ägg-socker blandningen med det smälta smör-choklad blandningen och tillägg de torra ingredienserna. Smörj två 15cm kakformar ( använde mig av en 20 cm form), grädda 45-50 min i 170 grader. 

Hallon-marängsmörkräm:
4 äggvitor
200 g socker
250 g smör (rumsvarmt)
100 g hallon


Lägg äggvitan och socker i en skål och sätt den över vattenbad i en kastrull med sjudande vatten, vispa hela tiden. Vispa tills blandningen är ca 65 grader. Ta skålen från vattenbad. Fortsätt och vispa tills smeten svalnat och blir vit och fluffig. Tillsätt smöret, lite i taget. Om smeten verkar skära sig är det lätt att fixa, är smeten för kall sätt den över vattenbadet en stund och vispa. Om smeten är för varm ställ i kylskåpet en stund. Mixa hallonen till en pyre´och blanda ihop med marängsmörkrämen. Rosa livsmedelsfärg kan sättas till för en rödare färg.

Dela bottnarna så att du har fyra bottnar. Bred ut kräm mellan lagren och tillsist över hela kakan. Lägg i kylen för att stelna.

Chokladglasyr:
100 g mörkchoklad
50 g smör

Smält smöret och chokladen i kastrull. Låt svalna så att glasyren tjocknar, men den skall ändå vara något rinnande. Häll chokladen över kakan och låt rinna över kanterna.
Dekorera med färska hallon eller tex körsbär, då jag inte hittade färska hallon här i stan.




2 kommentarer: