torsdag 28 november 2013

Glöggkaka

Passande till lillajul gjorde jag denna glöggkaka. Sökte efter recept på moussekaka som var passligt julig och utan färskost. Blev tillsist en lite egen version på kakan.


Bottnet blev en skiva av det chokladbotten jag brukar använda, för att kakan skall bli mera jul så skulle bottnet kunna köras av krossade pepparkakor (180g) och smör (75g).

Fyllningen:
6 gelatinblad
5 dl grädde
socker
vaniljsocker
200 g vitchoklad
400 g kvarg
½ dl glögg koncentrat

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden med lite socker och vaniljsocker. Smält chokladen och låt svalna något. Grädden får gärna bli sötare än då man vispar grädde till användning. Rör ner kvargen i chokladen, blanda väl. Värm glöggen tex i ett glas i micron. Krama ur gelatingbladen och lägg dem ett i gången i den varma glöggen. Häll i ett tunt band ner glöggen under omrörning i choklad-kvarg blandningen. Blanda väl. Vänd sedan ner grädden i blandningen. Lägg kakbottnet/kexsmulorna i bottnet på en form med löstagbara kanter och häll över smäten. Låt stelna i kylen ca 3 timmar.



Gelé
1½ dl glöggkoncentrat
1½ dl vatten
3 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten och värm glöggen och vattnet. Lägg gelatinbladen i en i gången och låt blandningen svalna. Häll sedan försiktigt med hjälp av en sked, glöggen över kakan. Låt stå i kylen minst 3 timmar.

Garnera med tex kanelstänger och stjärnanis.

God lilla jul!!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar