onsdag 13 november 2013

Farsdags lunch med Baked Alaska

Till farsdagsl lunch blev det köttrullader med championer och pepparost.


Tunna biffar av indrestek fylldes med ost och championer. Stekte fast dem och la dem i ugnsform. Stekte resten av championerna med lök och satte i 2 msk mjöl, 2 dl grädde samt resten av osten. Hällde det över kötten. Satte folie på och satte i ugnen ca 1½ h.
 
Till efterrätt blev det en Baked Alaska. Vilket i själva verket är ugnsglass...
 
Du behöver en skål, 2 liter glass av valfri sort, ett kakbotten och maräng. Använde själv endast vaniljglass, men satte i lite choklad och sylt.


Gjorde bottnet med rulltårtsrecept:
2 dl socker
2 ägg
1½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

250 grader ca 5 minuter

Ta fram glassen så att den får mjukna.
Fodra en passlig skål med plastfolie, fyll bottnet med en 1/4 del av glassen och sätt i småa chokladbitar. Sätt ca en liter i och sedan bred sylten och sedan det sista av glassen. Till sista sätts bottnet på som lock. Täck med plastfolie och ställ i frysen.

Gör marängen
5 äggvitor
200 g socker
1 msk vaniljsocker

Blanda äggen och sockret i en skål som tål hetta. Lägg skålen över vattenbad och vispa för hand tills blandningens temperatur når 65 grader. Tag sedan bort skålen från vattenbadet och vispa med elvisp tills smäten blir fluffig, glansig och kall. Detta tar ca 10 minuter.

Ta fram den frusna glassen och skjälp upp den på ett ugnsfast fat (behöver inte vara ugnsfast om man enbart använder brännare). Täck hela glassen med marängen, enda till bottnet.

Lägg i ugn i ca 300 grader tills kakan blir brun eller använd crême brulé brännare.

Avnjutes direkt!

 
Idé till Baked Alaska fick jag från Call me cupcake bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar