torsdag 18 september 2014

Curd dax... Lemon curd & Hallon curd

När jag hade gjort mango ostkakan blev det över äggvitor av vilka jag gjorde macarons av. Till macaronsen behövdes det ju fyllning och då gjorde jag både lemoncurd och en ny bekant Halloncurd. Och från dessa blev det åxo äggvita över så mera macarons bara... :)



Hallon curd:

125 g socker
125 g smör
300 g hallon
4 äggulor
1-2 tsk citronsaft

Om man använder frysta hallon (som jag gjorde) måste de smältas och sedan passeras genom ett sikt, för att kärnorna inte skall komma med i curden. Det skall bli ca 1dl pyré.
Sätt hallonpyrén, sockret och smöret (i små bitar) i en skål som sätts på vattenbad (lägg några dl vatten i en kastrull och låt sakta koka hela tiden, använd en burk som tål hetta med plast är det risk att den fastnar i kastrullen). Blanda om emellanåt tills smöret och sockret smält.
Separera äggulan från äggvitan och vispa sönder gulorna i en skål och häll dem i skålen med hallonpyrén som är i vattenbad. Blanda emellanåt och låt den badda tills pyrén känns tjock. Tillsist sätts citronsaften i.
Det kan ta längre tid (30 miuter) till lämplig konsistens uppnås när den görs i vattenbad.
 
 
 
 
 
Lemo curd:
 
3 citroner
1½ dl socker
50 g smör
1 msk maizena (majsstärkelse)
2 ägg
2 äggulor
 
Tvätta citronerna. Koka upp saften från två citroner och skalet från alla tre tillsammans med sockret och smöret. Häll sedan vätskan genom ett sikt och tillbaka i kastrullen.
Blanda saften från den tredje citronen med maizenan och rör detta ner i vätskan(saft, skal, socker och smör). Fördela äggulan och -vitan. Vispa sönder äggulorna i en back och rör dem sedan ner i vätskan. Ställ kastrullen tillbaka på spisen och kåt sjuda tills krämen tjocknar.
 
 


Lemon curd från Leila Lindholm och Hallon curd från Wicked sweet kitchen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar