tisdag 8 oktober 2013

Karelska piroger

Kollade på ett av de tiotals reality tv-shower som för tillfället snurrar på, nämligen "Koko Suomi leipoo". I det avsnittet tävlade de om vem gjorde de bästa karelska pirogerna. Det verkade mycket enklare än vad jag har trott och de har liksom lite tidigare åxo rullat i bakhuvudet att det skulle vara roligt att  prova baka dessa.

Min första pirog

I och med programmet blev det av. Först kokade jag gröten kvällen innan och idag gjorde jag resten. 
Det svåraste var att estimera storleken på pirogerna. Eftersom endel av "skalet" viks upp på riset blir den ju mindre. Fast pirogerna verkade bli ok när de kavlades ut så efter knypplande av kanten blev de mera cocktail storlek. Men de gör ju inget, de passar ju bara i bättre munnen! :)




Degen:
1½ dl vatten
1 msk olja
3/4 tsk salt
3 dl rågmjöl
1 dl vetemjöl
Fyllning
2½ dl vatten
2 dl grötris
7½ dl mjölk
½ tsk salt
1 ägg

Gör först fyllningen. Koka upp vattnet och sätt i riset och låt koka ännu 10 minuter. Häll i mjölken och låt gröten koka sakta i 30 minuter, rör om emellanåt. Låt gröten stå och dra sig i 10 minuter och därefter smaksätt den med salt. Låt gröten svalna och därefter rör ner ett ägg.

Blanda kallt vatten, olja, salt och mjöl med tex en trägaffel. Knåda degen slät. Dela degen i tre delar och kavla ut en ½ cm tjock fyrkant. Tryck ut rundlar (med tex ett glas). Lägg rundlarna i överlappande högar och sätt mjöl mellan dem så att de inte fastnar i varandra.
Kavla med en pajkavel rundlarna till ovala skal. Lägg ca en msk fyllning i mitten av skalet. Tag ta i båda sidorna och "lyft" dem över fyllningen och samtidigt "skrynkla" kanterna med pekfinger och tumme.

Grädda pirogerna i 275-300 grader i ca 15 minuter. Destu mindre piroger mindre tid.

Bjud äggsmör till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar