söndag 13 april 2014

Grytbröd



4 dl vatten
Jäst, storlek utav en ärt
11/2-2 tsk salt
7 dl vetemjöl
Eventuellt lite nötter, ost, frön eller dyl 

Lägg jästen i ljummet vatten och blanda i salt. Lägg i mjölet och eventuella frön el dyl och blanda. Degen blir relativt lös, lite som havregrynsgröt. Lägg en handuk på bunken och låt jäsa i rumsvärme i 10-12 h. 
När degen har jäst klart häll degen på ett mjölat bord och forma den till en boll. Låt jäsa i 30 minuter. Lägg grytan i ugnen och ugnen på 225 grader. När degen har jäst färdigt sätts den i den heta grytan och locket på. Ställ grytan i ugnen i 30 minuter och ta sedan av locket och stek brödet ännu i 15 minuter.

Häll ut brödet från grytan och avnjut!! :)

Det är ett enkelt att göra degen på fredag- eller lördagkväll och njuta av färskt bröd följande morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar