
Till botten blev det Maj-Lis Äppelpaj, ett recept som är ett mycket bra basrecept och som följt med i flere årtionde. Halverade receptet och det räckte bra till två formar a´20 cm.
4 ägg
3½ dl socker
100 g margarin (smält)
1½ dl mjölk
4½ dl mjöl
2 tsk bakpuler
3-5 äppel
Vispa sockret och äggen poröst. Smält smöret och lägg i mjölken och låt koka upp. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt smör/mjölkblandningen i socker/äggblandningen och sedan mjölet.
Skär äpplen i bitar (inhemska behövs inte skalas). Fyll formarna och lägg äppelskivorna på. Strö på socker (och kanel).
Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Sedan var det dags för ostkakan...
6 dl grädde
200 g färskost
½-1 dl socker
2½ dl äppeljuice (av bra kvalitet) eller äppelpyré
100 g vitchoklad
6 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro, låt svalna lite. Vispa grädden med sockret, sockermängden är beroende av hur söt äppeljuicen/pyrén är.
Blanda osten med chokladen. Värm juicen och blanda i gelatinbladen och häll den i choklad/ost blandningen och blanda väl. Vänd tillsist ner grädden.
Häll över den svalnade äppelpajen och låt stelna i kyl 2-3 timmar.
Gele´
2 dl äppeljuice (1 dl pyre´och 1 dl vatten)
2 gelatinblad
Grön livsmedelfärg
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm juicen och lägg i gelatinbladen. Låt svalna om det känns för varmt. Häll försiktigt över den stelnade kakan, använd en sked till hjälp. Lägg i kylen och stelna, gärna över natten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar