onsdag 8 januari 2014

Citronmazarintårta

Man tager vad man haver sa Kaisa Varg och slog i 24 ägg... Denna citronmazarinkaka gjordes nästan med samma idé. Hittade mandelmassa i skåpet och fick några citroner. Så det blev riktigt passligt att prova denna. Den blev bra och trevlig konsistens. Fast den görs i tre faser var den inte svår/jobbig att göra.

Botten:
2 ½ dl mjöl
2 msk socker
100 g smör
1 äggula
 
Blanda mjöl, socker, smör och äggula till en smidig deg. Klä en rund form (24 cm), med löstagbar botten,  med smörpapper och lägg sedan i degen. Ställ formen i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.
 
Mandelfyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
2 ägg
2 msk mjöl
2 krm bakpulver
 
Riv mandelmassan grovt. Blanda den med smöret till en jämn smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör massan slät mellan varje. Blanda mjölet och bakpulvret och vänd ner det i smeten. Bre ut fyllningen jämnt i paj-skalet. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 23–25 min.



 
















Citronfyllning
3 ägg
2 dl socker
½ dl mjöl
rivet skal av 1 citron
¾ dl citronsaft, färskpressad (använd mera om citronsmaken skall komma mera fram)

Vispa ägg och socker lätt. Tillsätt mjöl, citronskal och citronsaft och rör allt till en slät smet. Ta ut kakan ur ugnen. Häll på citronfyllningen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ytterligare ca 15 min. Fyllningen ska då nätt och jämnt ha stannat. Låt kakan svalna i formen.



Servera med vispad grädde eller glass.


Receptet hittade jag tidningen hembakat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar